patroonsb3.jpg
Menken Kasander & Wigman Uitgevers

Spaanse Bibliotheek
De Spaanse Bibliotheek biedt -in alle bescheidenheid- een panorama van betere literatuur uit Spanje en Latijns Amerika. In deze reeks zijn Manuel Vázquez Montalbán, Alvaro Pombo en Rafael Chirbes enkele in het oog springende Spanjaarden; auteurs die in heel Europa vertaald (en bekroond) worden en die nu ook in Nederland en Vlaanderen de verdiende erkenning krijgen. Onder de vrouwelijke Spaanse auteurs neemt Josefina Aldecoa een vooraanstaande plaats in. Ook een van de grote klassiekers is opgenomen: van de grote negentiende-eeuwse schrijver Benito Pérez Galdós verschenen inmiddels vijf romans, waaronder zijn meesterwerk Fortunata en Jacinta. Een moderne klassieker is Nada van Carmen Laforet: een roman die bij verschijning in 1945 het literaire landschap in Spanje voorgoed veranderde.
Het Catalaans is de tweede grote taal in Spanje; de taal waarin Salvador Espriu zijn nu al klassieke oeuvre schreef en de taal waarin Miquel de Palol zich heeft ontwikkeld tot een van de grote schrijvers van zijn tijd.
Een zeer veelbelovende Latijnsamerikaanse schrijver is Rodrigo Rey Rosa uit Guatemala. In zijn met veel spankracht geschreven novellen schept hij met weinig woorden fascinerende en  beklemmende sferen. Uit Argentinië afkomstig is Manuel Mujica Lainez, een van de groten uit de zestiger jaren en met zijn Bomarzo een meester in het genre van de historische roman.
Op onderstaand palet vindt u een overzicht van alle boeken die zijn verschenen in de Spaanse Bibliotheek, gerangschikt op auteur. Via het menu hiernaast kunt u snel een auteur vinden. Klik op het betreffende boek voor meer informatie. Er zijn ook veel recensies en gedeelten uit de tekst beschikbaar.

'Niet alle uitgevers gokken met hun uitgaven op commercieel succes. Menken Kasander & Wigman hebben de afgelopen jaren gestaag gebouwd aan een Spaans en Latijns-Amerikaans fonds waarin literaire kwaliteit voorop staat.' Ilse Logie in Trouw van 14 augustus 2004.

Josefina Aldecoa (1926) behoort tot de 'grandes dames' van de Spaanse literatuur. In deze trilogie volgt ze onderwijzeres Gabriela in een bewogen periode van de Spaanse geschiedenis: van de Republiek in de jaren dertig tot de moderniteit van de jaren tachtig.
alge-br.gif
alvr-br.gif
alkr-br.gif

De romans van de Spaanse auteur Rafael Chirbes (1949) worden in heel Europa met succes vertaald.
'Elke titel vormt een rijk geschakeerd mozaïek van de Spaanse maatschappij in een bepaald tijdsgewricht.' Ilse Logie in Trouw
chla-br.gif
chva-br.gif
chfr-br.gif
chsc.jpg

Salvador Dalí (1904-1989) was een veelzijdig kunstenaar: schilder, ontwerper, cineast en schrijver van briljante teksten. Dit jeugddagboek van een 16-jarige Dalí vormen de fascinerende eerste literaire vingeroefeningen van een uniek genie.
dada-br.gif

De Spaanse cultschrijver Miguel Espinosa (1926-1982) heeft nooit een groot publiek weten te bereiken, maar het is niet overdreven te stellen dat hij onder Spaanse critici en fijnproevers een legendarische reputatie heeft verworven.
esst-br.gif

Salvador Espriu (1913-1985) is een van de belangrijkste Catalaanse dichters van deze eeuw. De novelle Laia, 'tableau van verdwenen schaduwen van de Mare Nostrum', uit 1932 vormt een hoogtepunt in  zijn oeuvre.
esla-br.gif

'Carmen Laforet vertelt het verhaal met een proza dat varieert van ijskoud tot vlammend, waarin wat wordt verzwegen belangrijker is dan wat wordt gezegd, en waardoor de lezer wordt gevangen in een onbeschrijflijke beklemming, van het begin tot het eind van de roman.’
Uit het nawoord door Mario Vargas Llosa
lana-br.gif
patroonsb3.jpg

Miquel de Palol (1953) komt uit een befaamde Catalaanse dichtersfamilie. Hij had een respectabel poëzie-oeuvre op zijn naam staan, toen hij in 1989 verraste met zijn eerste roman, De Tuin der Zeven Schemeringen.
patu-br.gif
paig-br.gif

Luis Landero (1948) is een bijzonder fenomeen in de Spaanse letteren. Ridders van fortuin is een waardig vervolg op zijn debuut De geschiedenis van een onbegrepen man, een literaire sensatie in meerdere Europese landen.
lari-br.gif

De Argentijn Manuel Mujica Lainez (1910-1984)  was een van de grote Latijnsamerikaanse auteurs uit de jaren zestig. In zijn veelzijdige oeuvre neemt de historische roman -met Bomarzo als onbetwist hoogtepunt- een belangrijke plaats in.
mubo-br.gif
patroonsb3.jpg

Een unieke Spaanse auteur is Alvaro Pombo (1939).
'Pombo is een weergaloos verteller, die het geheimzinnige niet schuwt.' Willem Kuipers in de Volkskrant
'Pombo’s werk bevindt zich constant op een zeer hoog niveau.' NRC Handelsblad
poma-br.gif
poli-br.gif
pozo-br.gif
pove-br.gif
poon-br.gif

Een van de grootste Spaanse schrijvers van de negentiende eeuw was Benito Pérez Galdós (1843-1920), auteur van een indrukwekkend oeuvre historische en contemporaine romans, toneelstukken en artikelen. Wij brengen een keuze uit zijn beste romans in vertaling.
pema-br.gif
pefo-br.gif
peme-br.gif
peto-br.gif
pemi-br.gif
pemd-br.gif
Zie ook het speciale Dossier Benito Pérez Galdós

Montalbán (1939-2003) gold als het  intellectuele geweten van Spanje: romancier, columnist, toneelschrijver en dichter. Twee van zijn belangrijkste boeken zijn bij ons verschenen.
vmga-br.gif
vmfr-br.gif

Uit Guatemala komt Rodrigo Rey Rosa (1958), literair erfgenaam van Paul Bowles. Rey Rosa werkt gestaag door aan een oeuvre dat internationaal zeer hoog wordt aangeslagen.
'Een auteur die schrijft om herlezen te worden: meer kun je je niet wensen.' de Volkskrant
rebo-br.gif
rese-br.gif
rena-br.gif
reve-br.gif
reaf-br.gif
rebe-br.gif
patroonsb3.jpg

De Barcelonees Pedro Zarraluki (1954) heeft met zijn roman De kikkerwachter een absurde schelmenroman geschreven waarin alles mislukt. Naast schrijver is hij mede-eigenaar van een literair café in Barcelona.
zaki-br.gif
patroonsb3.jpg