Álvaro Pombo: Verschijning van het Ewigweibliche (verteld door Z.M. De Koning)

sbpatroonlijn
povegroot

Roman in de Spaanse Bibliotheek

Origineel: Aparición del Eterno Femenino (contada por S.M. El Rey)
Uit het Spaans vertaald door Eugenie Schoolderman
Omslagontwerp: Erik Cox

201 pagina’s, gebonden
ISBN 9789074622219 NUR 302
Verlaagd in prijs: euro 8,00

Lees de eerste pagina's (PDF)

Niet meer bij de boekhandel.
Dit boek kan direct bij de uitgeverij worden besteld met dit formulier.
 

pombo

Twee onafscheidelijke neefjes van een jaar of twaalf oud, de Sufkop en de Chinees, wonen in een groot appartement bij hun oma, kort na de Spaanse Burgeroorlog. Don Rodolfo, niemand minder dan de sparringpartner van een groot kampioen, geeft hen les in boksen en gymnastiek. Stoere spelletjes op het terras waar de zwaluwen uit de lucht komen vallen; op de achtergrond de echo’s van de Tweede Wereldoorlog, maarschalk Rommel en het Japanse imperium. Plotseling verschijnt daar Elke, een geadopteerd Duits weesmeisje dat binnendringt in de besloten kinderwereld van de twee neefjes. Hoe alles verandert wordt ons verteld door de Sufkop, de onvermoeibare kletskous die hier het woord heeft en daarom de koning is.

Alvaro Pombo werd in 1939 geboren in het noordspaanse Santander. Hij studeerde filosofie en woonde geruime tijd in Engeland. Momenteel geldt hij als een van de meest oorspronkelijke en eigenzinnige Spaanse auteurs, schepper van een oeuvre dat zijn weg al heeft gevonden naar vele Europese landen.

Kijk op de auteurspagina van Álvaro Pombo voor de andere titels.

Recensies

'De Spaanse Burgeroorlog is net achter de rug en de fantasiewereld van de onafscheidelijke neefjes Sufkop en de Chinees wordt bevolkt door sergeant-majoors, luitenant-kolonels, bombardementen, vijanden en bondgenoten. Sufkop is de denker en de prater, en dus de koning. De Chinees is de doener met het hart op de juiste plaats en dus -volgens Sufkop- een geboren soldaat en opperbevelhebber van de drie legers. In Verschijning van het Ewigweibliche verplaatst de Spaanse schrijver Alvaro Pombo zich op meesterlijke wijze in de belevingswereld van Sufkop, de twaalfjarige verteller. Zijn onstuitbare gedachte- en woordenstroom waaiert alle kanten op. Hij is onafgebroken aan het observeren en analyseren. (...)
Verschijning van het Ewigweibliche
is de vierde roman van Alvaro Pombo die in Nederlandse vertaling verschijnt. Ook met de eerdere romans bewees hij een groot schrijver te zijn, die zich concentreert op het kleine. Hij is gefascineerd door de binnenwereld van mensen die in afzondering leven. Hun harmonieuze routine wordt doorgaans verstoord door een ontregelende factor van buitenaf. Deze zet het leven van de hoofdpersoon op de kop. Kwellende levensvragen over goed en kwaad, schuld en verraad, vriendschap en liefde dringen zich op. Pombo behandelt ze met wijsgerige diepgang op onpretentieuze, lichtvoetige toon in beeldende taal.
Ook Verschijning van het Ewigweibliche staat bol van prachtige vergelijkingen, die getuigen van een grote liefde voor woorden.'
Judith Uyterlinde in NRC Handelsblad van 7 november 1997