Josefina Aldecoa: De kracht van het lot

sbpatroonlijn
alkrgroot

Roman in de Spaanse Bibliotheek
2000

Origineel: Historia de una maestra
Uit het Spaans vertaald door Eugenie Schoolderman
Omslagontwerp: Erik Cox

237 pagina’s, gebonden
ISBN 9789074622356
NUR 302
Verlaagd in prijs: euro 10,00

Lees de eerste pagina's (PDF)

Niet meer bij de boekhandel.
Dit boek kan direct bij de uitgeverij worden besteld met dit formulier. De e-boek editie (epub) kunt u er voor euro 4,00 bij bestellen.

E-boek
Ook leverbaar als e-boek bij de verschillende online e-boekwinkels, of direct bij ons met één euro korting op de winkelprijs. Zie het bestelformulier.
 

aldecoadskr

De lezers kennen Gabriela, de hoofdpersoon van De kracht van het lot, uit de romans Geschiedenis van een schooljuffrouw -over de jaren voor en tijdens de Burgeroorlog- en Vrouwen in het zwart -over haar tijd als balling in Mexico. In dit laatste deel van de trilogie is Gabriela teruggekeerd in Spanje, na de dood van Franco. Ze slijt haar dagen in een moderne buitenwijk van Madrid, waar ze zich overgeeft aan herinneringen aan vroeger en heldere en weemoedige observaties van haar huidige bestaan. De bezoeken van haar dochter Juana en haar kleinzoon vormen de hoogtepunten in een leven dat wordt gekenmerkt door enerzijds de twijfels over gemaakte keuzes en anderzijds de berusting die komt met de ouderdom. De kracht van het lot is een constante monoloog waarin antwoord wordt gezocht op moeilijke vragen. Is het lot bepalend voor ons leven? Gabriela gelooft van niet: ‘het lot is het karakter,’ citeert ze een klassiek auteur.

Josefina Aldecoa werd in 1926 geboren in de noordspaanse stad León en was getrouwd met de in 1965 vroegtijdig overleden auteur Ignacio Aldecoa. Ze heeft in de loop van haar leven een bescheiden, zeer persoonlijk oeuvre opgebouwd, waarin ze de gevoelens van haar generatiegenoten op uiterst heldere wijze weet te vertolken.

Recensies

In Surplus -tijdschrift over boeken en schrijfsters- van mei/juni 2000 heeft Marjolein Santen aandacht besteed aan De kracht van het lot en de trilogie van Aldecoa:
'De trilogie toont, zonder in sentimenten te vervallen, de gevoelige binnenwereld van deze generaties in een woelige buitenwereld. De herinneringen uit de afzonderlijke delen rijgen zich aaneen tot een indringend, intiem verhaal met Spanjes bewogen geschiedenis als rode draad.'
'De herinneringen vloeien over in gedachten over het heden, over haar huidige bestaan als oude vrouw in een land dat haar niet meer toebehoort. Aldecoa laat op overtuigende wijze zien hoe een bewogen mensenleven in melancholie kan eindigen, hoe moeilijk het is om na jaren ballingschap weer een nieuw bestaan op te bouwen.