Rafael Chirbes: Het schot van de jager

sbpatroonlijn
chscgroot

Roman in de Spaanse Bibliotheek
2004

Origineel: Los disparos del cazador
Uit het Spaans vertaald door Eugenie Schoolderman

121 pagina’s, gebonden
ISBN 9789074622486
NUR 302
In prijs verlaagd: euro 12,00

Lees de eerste pagina's (PDF)

Niet meer bij de boekhandel.
Dit boek kan direct bij de uitgeverij worden besteld met dit formulier. De e-boek editie (epub) kunt u er voor euro 4,00 bij bestellen.

E-boek
Ook leverbaar als e-boek bij de verschillende online e-boekwinkels, of direct bij ons met één euro korting op de winkelprijs. Zie het bestelformulier.

chirbessc

Een oude man maakt de balans op van zijn leven terwijl hij zijn laatste dagen slijt in een groot, leeg huis, met als enig gezelschap zijn trouwe bediende. Wetend dat ‘spoedig het schot van de jager zal klinken’, herinnert hij zich zijn voorspoed in de naoorlogse jaren, zijn gezin, zijn bouwbedrijf, zijn vrienden en maitresses. Die herinneringen zijn alles wat hem rest, maar ‘wat hebben de herinneringen voor nut als ze alleen maar leed veroorzaken?’ vraagt hij zich af. 
Langzaam wordt hij bekropen door een schuldgevoel en door weemoed over degenen die hij lief had en zijn verdwenen. Wat resteert is een testament waarvan niemand erfgenaam zou willen zijn.

Rafael Chirbes (1949) is werkzaam als schrijver en journalist. Zijn romans zijn in meerdere Europese landen vertaald en oogsten alom veel lof.

'Chirbes is een uitmuntend observator die over een groot inlevingsvermogen beschikt. (...) Hij biedt zijn lezer een aantal portretten van mensen die allerlei uiteenlopende relaties met elkaar aangaan. Naarmate zijn romans vorderen, blijken deze persoonlijke lotgevallen stevig verknoopt met collectieve gebeurtenissen. Bindmiddel tussen deze individuele geschiedenissen is de figuur van de vertelIer, nu eens laconiek, dan weer vol begrip voor zijn personages, maar nooit onverschlllig. Elke titel vormt een rijk geschakeerd mozaïek van de Spaanse maatschappij in een bepaald tijdsgewricht.' Ilse Logie in Trouw over De val van Madrid.

Kijk op de auteurspagina van Rafael Chirbes voor de andere titels in zijn oeuvre.

Recensies

'Een prachtige, geserreerde novelle.' Ger Groot in NRC Handelsblad van 6 mei 2005. (PDF)

Het schot van de jager werd door Maarten Steenmeijer besproken in Vrij Nederland van 26 maart 2005. (PDF)

Recensie in De Leeswolf, tijdschrift voor de Vlaamse bibliotheken. (PDF)