bubu

Buñuel over Buñuel

Tomas Pérez Turrent en José de la Colina
vertaald en toegelicht door Gijs Mulder
met een inleiding van Willem Jan Otten

510 pagina’s, geïllustreerd
2008
paperback met omslagflappen
ISBN 9789074622622
Oorspronkelijk euro
34,50

Nu voor euro 18,00 (plus verzending)

Niet meer bij de boekhandel, maar te bestellen bij de uitgeverij.

Download brochure (PDF 1,5 mb)

item4

Luis Buñuel (1900-1983) is een van de belangrijkste filmmakers van de twintigste eeuw. Zijn eigenzinnige oeuvre, van de subversieve films Un chien andalou en L’Âge d’or via monumenten als Los olvidados en Viridiana tot het geraffineerde, Oscarwinnende Le charme discret de la bourgeoisie, is 25 jaar na zijn dood nog steeds verrassend en actueel.

Tussen 1975 en 1977 interviewden twee Mexicaanse schrijvers, Tomás Pérez Turrent en José de la Colina, Buñuel over alle 32 films uit zijn lange en rijke leven. Buñuel over Buñuel is een weergave van deze gesprekken. Buñuel had de reputatie dat hij niet graag werd ondervraagd over het hoe en het waarom van zijn werk, maar in deze gesprekken reageert hij op heldere en geestige wijze op de vele, soms vergezochte, interpretaties waartoe zijn films aanleiding hebben gegeven en toont hij meer dan ooit zichzelf, zijn werkwijze en zijn universum. Het boek is een welkome aanvulling op Buñuels bekende memoires Mijn laatste snik, waarin zijn filmoeuvre een ondergeschikte rol speelt.

De Nederlandse vertaling onderscheidt zich van alle andere edities door de grote hoeveelheid illustratief beeldmateriaal. De interviews gaan voorts vergezeld van informatieve en vaak verrassende toelichtingen. In een afsluitend gesprek kijkt Buñuels oudste zoon Juan Luis, zelf ook filmregisseur, 25 jaar na de dood van zijn vader terug op diens leven en werk. Speciaal voor deze uitgave schreef Willem Jan Otten een inleiding.

* * *

‘Ik weet niet of er dit voorjaar nog een geestiger, geestrijker en stimulerender boek zal verschijnen.’ Willem Jan Otten

‘Als ik een film van Buñuel zie, moet ik telkens weer constateren dat ik niets van die man begrijp. Ik ken hem natuurlijk vrij goed en ik heb aardig wat scenario’s met hem geschreven, maar keer op keer ontdek ik een nieuwe dimensie die niet in het scenario zat.’
Jean-Claude Carrière

‘Niemand die geïnteresseerd is in het werk van Buñuel mag dit boek missen.’
Variety

‘Unieke gesprekken waarin Buñuel opvallend eerlijk over het creatieve proces praat.’
De Groene Amsterdammer

‘Het boek van Pérez Turrent en De la Colina is erg goed. Het is mijn favoriet.’
Juan Luis Buñuel

* * *

Over de auteurs:

Tomás Pérez Turrent (1937-2006) was een Mexicaans filmcriticus, scenarioschrijver en televisiemaker. Jarenlang schreef hij over film in het dagblad El Universal en diverse Mexicaanse en Franse vakbladen. Verschillende van zijn filmscenario’s werden bekroond. Behalve over Luis Buñuel publiceerde Pérez Turrent boeken over onder meer Buster Keaton en Luis Alcoriza.

José de la Colina (1934) is een van origine Spaanse schrijver van korte verhalen en filmscenario’s, die sinds zijn zevende in Mexico woont. Hij maakte radioprogramma’s voor kinderen en was oprichter en redactielid van het filmtijdschrift Nuevo Cine, waar ook Pérez Turrent aan meewerkte. Daarnaast was De la Colina jarenlang hoofd van de culturele bijlage van het dagblad Novedades.

Gijs Mulder (1962) is hispanist en Buñuel-liefhebber. Hij is voornamelijk actief als universitair docent Spaanse taal en cultuur, vertaler en lexicograaf.

Willem Jan Otten (1951) is schrijver van poëzie, verhalend proza, toneel, kritieken en essays. Zijn werk werd meermaals bekroond. Eerder publiceerde hij over Buñuel in Het museum van licht, een bundel essays over film uit 1991.

De uitgave van dit boek werd mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van het Filmfonds.

 

Veel aandacht in de pers voor het boek en het Buñuel-retrospectief in het Filmmuseum

NRC: interview met Juan Luis Buñuel, zoon van Luis (PDF)

NRC: S. Montag over Buñuel (PDF)

NRC over Nazarin (PDF)

NRC: recensie Buñuel over Buñuel (PDF)

Vrij Nederland: Buñuel-puzzel door Jelmer Steenhuis (PDF)

Trouw: groot artikel door Willem Jan Otten (PDF)

Volkskrant: artikel over Buñuel retrospectief (PDF)

Volkskrant: recensie Buñuel over Buñuel (PDF)

Knack: recensie Buñuel over Buñuel (PDF)

CineMagazine: recensie Buñuel over Buñuel (PDF)

Chispa: interview met vertaler Gijs Mulder en voorpublicatie (PDF)

VRT: interview met Gijs Mulder (MP3)

Klik op een paginaspread voor de PDF

bubupag1
bubupag2
bubupag3
bubupag4
bubupag5
bubupag6
bubupag7
bubupag8
bubupag9
bubupag10
bubupag11
item4