Pío Baroja

barojapicassoaut

Pío Baroja y Nessi (San Sebastián, 1872 - Madrid, 1956) is de belangrijkste romancier van de Spaanse Generación del 98, waartoe onder andere ook Unamuno en Valle-Inclán behoren. Baroja speelt met zijn gigantische oeuvre een centrale rol in de hedendaagse Spaanse letteren.

Het meest kenmerkende facet van zijn meer dan zestig romans is de eigenzinnige stijl: direct, zonder opsmuk, wars van effectbejag. Begiftigd met een fenomenaal waarnemingsvermogen en een feilloos geheugen, is Baroja uitgegroeid tot de grote kroniekschrijver van Spanje gedurende de eerste helft van de twintigste eeuw.

Baroja schreef zijn romans in de vorm van trilogieën. De eerste drie titels vormen samen de trilogie 'Ras'. De drie laatste vormen de trilogie 'De steden'.

De romans van Pío Baroja kunnen direct bij de uitgeverij worden besteld. Prijs is euro 12,00 per stuk.

Bestellen kan via dit formulier.

Portret van Pío Baroja door Picasso

badoaut

bastaut

baboaut

baceaut

bazoaut

baonaut

De dolende dame

Stad in de mist

De boom der kennis

Caesar of niets

Zo is de wereld

Ontaarde zinnelijkheid

Wat zei Hemingway tegen Baroja?

De buitengewoon productieve Spaanse auteur Pío Baroja kreeg in 1956, kort voor zijn overlijden, thuis in Madrid bezoek van een bewonderaar, Ernest Hemingway (Nobelprijs 1954), die het sobere schrijven van hem had geleerd. Naar verluidt zei Hemingway tegen de 83-jarige schrijver: 'Ik betreur het dat u nooit de Nobelprijs hebt gekregen, in tegenstelling tot de velen die hem minder verdienden, zoals ik, die slechts een avonturier ben.' de Volkskrant, 07-12-2013

bazovk-aut

 

In NRC Boeken van 24 februari 2012 verscheen een paginagroot artikel van Ger Groot over De dolende dame en Stad in de mist. (PDF)

badonrc

 

De boom der kennis prijkte op het lijstje met 'beste boeken van 2012' van de Volkskrant. (PDF)

Maarten Steenmeijer in de Volkskrant van 24 maart 2012: 'Pío Baroja was een mopperkont eerste klas.' (PDF)

badovk
logomkwch

Naar de MKW-homepage