Pío Baroja: Stad in de mist

sbpatroonlijn
bastgroot

Roman in de Spaanse Bibliotheek
2012

Origineel: La ciudad de la niebla
Uit het Spaans vertaald met nawoord door Frans Oosterholt

267 pagina’s, gebonden
ISBN 9789074622837 NUR 302
In prijs verlaagd: euro 12,00

Lees de eerste pagina's (PDF)
Lees het nawoord (PDF)

Niet meer bij de boekhandel. Dit boek kan direct bij de uitgeverij worden besteld met dit formulier. De e-boek editie (epub) kunt u er voor euro 4,00 bij bestellen

E-boek
Ook leverbaar als e-boek bij de verschillende online e-boekwinkels, of direct bij ons met één euro korting op de winkelprijs. Zie het bestelformulier.

barojagroot

Na hun vlucht uit Spanje strijken dokter Aracil en zijn dochter María neer in een pension in de Londense wijk Bloomsbury. Aracil valt al snel door de mand als een charlatan die zijn onafhankelijkheid inruilt voor een comfortabel leventje. María is vast van plan niet van de rechte weg te raken en zich te emanciperen van haar zelfzuchtige vader, met medewerking van haar Russische hartsvriendin Natalia en de excentrieke dokter Iturrioz. Aldus wordt de lezer getuige van haar dappere strijd om het bestaan in het natte en dampige Londen, dat zelden zo indringend geportretteerd is als in Stad in de mist.

Stad in de mist is het tweede deel van de trilogie ‘Ras’. Het eerste deel, De dolende dame, beschrijft de vlucht van dokter Aracil en zijn dochter María uit Spanje. Deel 1 en 2 vormen een chronologisch geheel. Het derde deel, de sterk autobiografische roman De boom der kennis, ongetwijfeld Baroja’s bekendste werk, staat betrekkelijk los van de eerste twee delen.

La ciudad de la niebla werd overigens in 1915 al een keer in het Nederlands vertaald (onder de titel Op een dwaalweg), door Elizabeth Couperus, met een voorwoord door Louis Couperus.

Pío Baroja y Nessi (San Sebastián, 1872 - Madrid, 1956) is de belangrijkste romancier van de Spaanse Generación del 98, waartoe onder andere ook Unamuno en Valle-Inclán behoren. Baroja speelt met zijn gigantische oeuvre een centrale rol in de hedendaagse Spaanse letteren.
Het meest kenmerkende facet van zijn meer dan zestig romans is de eigenzinnige stijl: direct, zonder opsmuk, wars van effectbejag. Begiftigd met een fenomenaal waarnemingsvermogen en een feilloos geheugen, is Baroja uitgegroeid tot de grote kroniekschrijver van Spanje gedurende de eerste helft van de twintigste eeuw.

Drie romans van Pío Baroja in de trilogie 'Ras':
De dolende dame
Stad in de mist
De boom der kennis

Zie hier de auteurspagina van Pío Baroja.

bastcover

Recensies

In NRC Boeken van 24 februari 2012 verscheen een paginagroot artikel van Ger Groot over De dolende dame en Stad in de mist. (PDF)

bastnrc

 


Naar aanleiding van die recensie schreef vertaler Frans Oosterholt een ingezonden brief die op 16 maart 2012 werd geplaatst. (PDF)

Maarten Steenmeijer in de Volkskrant van 24 maart 2012: 'Pío Baroja was een mopperkont eerste klas.' (PDF)

bastvk