Pío Baroja: De dolende dame

sbpatroonlijn
badogroot

Roman in de Spaanse Bibliotheek
2012

Origineel: La dama errante
Uit het Spaans vertaald met nawoord door Frans Oosterholt

215 pagina’s, gebonden
ISBN 9789074622820 NUR 302
In prijs verlaagd: euro 12,00

Lees de eerste pagina's (PDF)
Lees het nawoord (PDF)

Niet meer bij de boekhandel.
Dit boek kan direct bij de uitgeverij worden besteld met dit formulier. De e-boek editie (epub) kunt u er voor euro 4,00 bij bestellen

E-boek
Ook leverbaar als e-boek bij de verschillende online e-boekwinkels, of direct bij ons met één euro korting op de winkelprijs. Zie het bestelformulier.

barojagroot

Op 31 mei 1906 wordt in Madrid een aanslag gepleegd op koning Alfons XIII en Victoria Eugénie van Battenberg, vlak nadat ze in het huwelijk zijn getreden. Dokter Aracil en zijn dochter María, kennissen van de anarchistische bommengooier, vrezen dat ze zullen worden opgepakt en berecht als zijn handlangers. Ze duiken onder en beramen een plan om uit Madrid te ontsnappen. De dolende dame vormt het minutieuze verslag van hun vlucht uit Spanje, gedurende welke María definitief haar jeugd vaarwel zegt en het ideaalbeeld dat ze van haar vader had gecreëerd op aangrijpende wijze in duigen valt.

De dolende dame is het eerste deel van de trilogie ‘Ras’. Het tweede deel, Stad in de mist, beschrijft het verblijf van María in Londen. Deel 1 en 2 vormen een chronologisch geheel. Het derde deel, de sterk autobiografische roman De boom der kennis, ongetwijfeld Baroja’s bekendste werk, staat betrekkelijk los van de eerste twee delen.

Pío Baroja y Nessi (San Sebastián, 1872 - Madrid, 1956) is de belangrijkste romancier van de Spaanse Generación del 98, waartoe onder andere ook Unamuno en Valle-Inclán behoren. Baroja speelt met zijn gigantische oeuvre een centrale rol in de hedendaagse Spaanse letteren.
Het meest kenmerkende facet van zijn meer dan zestig romans is de eigenzinnige stijl: direct, zonder opsmuk, wars van effectbejag. Begiftigd met een fenomenaal waarnemingsvermogen en een feilloos geheugen, is Baroja uitgegroeid tot de grote kroniekschrijver van Spanje gedurende de eerste helft van de twintigste eeuw.

Drie romans van Pío Baroja in de trilogie 'Ras':
De dolende dame
Stad in de mist
De boom der kennis

Zie hier de auteurspagina van Pío Baroja.

badocover

Recensies

Boekhandel Athenaeum in Amsterdam koos De dolende dame als 'Boek van de Nacht'. (link)

In NRC Boeken van 24 februari 2012 verscheen een paginagroot artikel van Ger Groot over De dolende dame en Stad in de mist. (PDF)

badonrc


Naar aanleiding van die recensie schreef vertaler Frans Oosterholt een ingezonden brief die op 16 maart 2012 werd geplaatst. (PDF)

Maarten Steenmeijer in de Volkskrant van 24 maart 2012: 'Pío Baroja was een mopperkont eerste klas.' (PDF)

badovk

 

Op de website meeronline koos Sharon Perlee van de Java Bookshop in Amsterdam De dolende dame als boek van de week. (PDF)

'Baroja is een kampioen in geweldige typeringen van mensen en beweringen over gedrag, landen en hele volkeren. En net als ‘Zo is de wereld’ ratelt het boek lekker door, mensen die even opduiken en plekken die beschreven moeten worden.' Ton Hirdes op zijn weblog (link)