Pío Baroja: Zo is de wereld

sbpatroonlijn
bazogroot

Roman in de Spaanse Bibliotheek
2013

Origineel: El mundo es ansí
Uit het Spaans vertaald met nawoord door Frans Oosterholt

220 pagina’s, gebonden
ISBN 9789491495434 NUR 302
In prijs verlaagd: euro 12,00

Lees de eerste pagina's (PDF)
Lees het nawoord (PDF)

Niet meer bij de boekhandel. Dit boek kan direct bij de uitgeverij worden besteld met dit formulier. De e-boek editie (epub) kunt u er voor euro 4,00 bij bestellen.

E-boek
Ook leverbaar als e-boek bij de verschillende online e-boekwinkels, of direct bij ons met één euro korting op de winkelprijs. Zie het bestelformulier.

barojagroot

Rusland, begin twintigste eeuw. Sacha, dochter van generaal Savarof, een landjonker, heeft de ongedurige en avontuurlijke geest van haar vader geërfd maar niet zijn reactionaire inborst. Ze gaat medicijnen studeren in Genève, waar ze verkeert in de kring van Russische revolutionairen in ballingschap. Na een mislukt huwelijk met de charlatan Ernst Klein en de dood van haar vader aanvaardt ze met haar dochtertje Olga een zwerftocht door Italië en Spanje, op zoek naar warmte en authenticiteit.

In haar brieven aan haar vriendin Vera Petrovna doet Sacha op meeslepende wijze verslag van haar lotgevallen en analyseert ze openhartig haar intiemste gedachten en gevoelens: 'Ja, alles is geweld, alles is wreedheid in het leven. Maar wat doen we eraan? We kunnen ons niet van het leven onthouden, we kunnen niet stoppen, we moeten doorgaan tot het einde (...) Zo is de wereld.'

Zo is de wereld (uit 1912) is het tweede deel van de trilogie 'De steden'. In het eerste deel, Caesar of niets, onderwerpt de Nietzscheaanse held César Moncada een ingeslapen stadje aan een machiavellistisch experiment. Het derde deel, Ontaarde zinnelijkheid, is een autobiografisch verhaal over minachting en liefde.

Pío Baroja y Nessi (San Sebastián, 1872 - Madrid, 1956) is de belangrijkste romancier van de Spaanse Generación del 98, waartoe onder andere ook Miguel de Unamuno en Ramón del Valle-Inclán behoren. Baroja speelt met zijn gigantische oeuvre een centrale rol in de hedendaagse Spaanse letteren.

Het meest kenmerkende facet van zijn meer dan zestig romans is de eigenzinnige stijl: direct, zonder opsmuk, wars van effectbejag. Begiftigd met een fenomenaal waarnemingsvermogen en een feilloos geheugen, is Baroja uitgegroeid tot de grote kroniekschrijver van Spanje gedurende de eerste helft van de twintigste eeuw.

Drie romans van Pío Baroja in de trilogie 'De steden':

Caesar of niets
Zo is de wereld
Ontaarde zinnelijkheid

Zie hier de auteurspagina van Pío Baroja.

bazocover

Recensies

Maarten Steenmeijer gaf vier sterren in de Volkskrant van 7 december 2013

bazovk-main

 

'Hoewel Pio Baroja bekend schijnt te staan als een vrouwonvriendelijk schrijver, heeft hij met deze roman een indringend portret gemaakt van een gedesillusioneerde vrouw. Het sentiment van de gescheiden vrouw heb ik nog nooit zo goed beschreven gezien als in deze roman.'
Johannes van der Sluis op literair weblog Tzum

bazotzum

 

'Het is een fascinerend boek van een fascinerende schrijver dat speelt in een fascinerende tijd: het begin van de twintigste eeuw.'
España y Más, voorjaar 2014. (PDF)