Pío Baroja: De boom der kennis

sbpatroonlijn
babogroot

Roman in de Spaanse Bibliotheek
2012

Origineel: El árbol de la ciencia
Uit het Spaans vertaald met nawoord door Frans Oosterholt

322 pagina’s, gebonden
ISBN 9789074622844 NUR 302
In prijs verlaagd: euro 12,00

Lees de eerste pagina's (PDF)
Lees het nawoord (PDF)

Niet meer bij de boekhandel. Dit boek kan direct bij de uitgeverij worden besteld met dit formulier. De e-boek editie (epub) kunt u er voor euro 4,00 bij bestellen

E-boek
Ook leverbaar als e-boek bij de verschillende online e-boekwinkels, of direct bij ons met één euro korting op de winkelprijs. Zie het bestelformulier.

barojagroot

De boom der kennis is zonder twijfel het meest gelezen en meest geprezen werk van Pío Baroja. Het is een Bildungsroman waarin de gevoelige jongeman Andrés Hurtado probeert zijn plaats te vinden in een wereld die hem met de dag absurder voorkomt. Het decor van de roman (verschenen in 1911) wordt gevormd door het Spaanse fin de siècle. Centraal staat het ‘rampjaar’ 1898, waarin Spanje na een smadelijke nederlaag zijn laatste koloniën verliest aan de VS.
Baroja heeft zijn eigen ervaringen als student en dorpsdokter en zijn filosofische zoektocht naar de zin van het bestaan op een volstrekt persoonlijke manier verwerkt in deze roman, waarin ondanks alles een sprankje hoop gloort voor het zwaar beproefde Spanje.

De boom der kennis is het derde deel van de trilogie ‘Ras’ en staat betrekkelijk los van de eerste twee delen, De dolende dame en Stad in de mist. Deze eerste twee romans beschrijven de vlucht van dokter Aracil en zijn dochter María uit Spanje en het verblijf van María in Londen.

Pío Baroja y Nessi (San Sebastián, 1872 - Madrid, 1956) is de belangrijkste romancier van de Spaanse Generación del 98, waartoe onder andere ook Unamuno en Valle-Inclán behoren. Baroja speelt met zijn gigantische oeuvre een centrale rol in de hedendaagse Spaanse letteren.
Het meest kenmerkende facet van zijn meer dan zestig romans is de eigenzinnige stijl: direct, zonder opsmuk, wars van effectbejag. Begiftigd met een fenomenaal waarnemingsvermogen en een feilloos geheugen, is Baroja uitgegroeid tot de grote kroniekschrijver van Spanje gedurende de eerste helft van de twintigste eeuw.

Drie romans van Pío Baroja in de trilogie 'Ras':

De dolende dame
Stad in de mist
De boom der kennis

Zie hier de auteurspagina van Pío Baroja.

babocover

Recensies

Vier-sterren recensie door Maarten Steenmeijer in de Volkskrant van 1 december 2012 (PDF)

De boom der kennis prijkte op het lijstje met 'beste boeken van 2012' van de Volkskrant. (PDF)

babovk2

NBD/Biblion recensie:
Begin dit jaar werd Pío Baroja (1872-1956) na lange tijd opnieuw geïntroduceerd in Nederland met twee nieuwe vertalingen. Dit is de derde in de reeks. Van de vele tientallen romans van deze Spaanse schrijver wordt deze in het algemeen beschouwd als zijn belangrijkste en meest geslaagde. Hoofdpersoon is Andrés Hurtado, een alter ego van de schrijver. Hurtado is een zoeker naar zingeving. In het vervallen Spanje van zijn tijd - eind negentiende, begin twintigste eeuw - vindt hij geen houvast. Ook de wetenschap stelt hem teleur. De filosofie, en met name Schopenhauer, lijkt meer soelaas te bieden. Wanneer hij in het huwelijk treedt, lijkt hij een zekere vorm van geluk te hebben gevonden. Maar die blijkt van korte duur te zijn. Baroja schreef een roman boordevol pessimistische observaties over Spanje en vol levendige filosofische beschouwingen die nergens cryptisch worden dankzij de heldere, krachtige stijl. Mooi dat deze klassieker nu eindelijk in het Nederlands is vertaald. Maarten Steenmeijer