Pío Baroja: Caesar of niets

sbpatroonlijn
bacegroot

Roman in de Spaanse Bibliotheek
2013

Origineel: César o nada
Uit het Spaans vertaald met nawoord door Frans Oosterholt

De uitgever ontving voor deze uitgave een Schwob-bijdrage van het Nederlands Letterenfonds.

406 pagina’s, gebonden
ISBN 9789491495380 NUR 302
In prijs verlaagd: euro 12,00

Lees de eerste pagina's (PDF)
Lees het nawoord (PDF)

Niet meer bij de boekhandel. Dit boek kan direct bij de uitgeverij worden besteld met dit formulier. De e-boek editie (epub) kunt u er voor euro 4,00 bij bestellen.

E-boek
Ook leverbaar als e-boek bij de verschillende online e-boekwinkels, of direct bij ons met één euro korting op de winkelprijs. Zie het bestelformulier.

baroja1

 

Caesar of niets begint in Rome, waar César Moncada, cynisch en sceptisch maar ook briljant en ambitieus, het mechanisme van de macht tracht te doorgronden. Onder protectie van zijn invloedrijke oom kardinaal Fort hoopt hij in de voetsporen van Cesare Borgia te treden en steun te vinden voor zijn machiavellistische levenswerk.
Na de Romeinse leerschool keert hij terug naar Spanje om de scepter te zwaaien over Castro Duro, een slaperig provinciestadje dat door César uit de lethargie wordt gewekt. Als een Nietzscheaanse held schakelt hij koelbloedig de ene na de andere vijand uit. Het grootste gevaar komt echter niet van zijn politieke tegenstrevers maar van Amparito, een lieftallig meisje dat zijn kille hart weet te ontdooien.

Caesar of niets, verschenen in 1910, is het eerste deel van de trilogie ‘De steden’. In de volgende twee delen, Zo is de wereld en Ontaarde zinnelijkheid, neemt Pío Baroja de lezer mee naar onder meer Genève, Florence, Sevilla en Parijs.

Pío Baroja y Nessi (San Sebastián, 1872 - Madrid, 1956) is de belangrijkste romancier van de Spaanse Generación del 98, waartoe onder andere ook Unamuno en Valle-Inclán behoren. Baroja speelt met zijn gigantische oeuvre een centrale rol in de hedendaagse Spaanse letteren.
Het meest kenmerkende facet van zijn meer dan zestig romans is de eigenzinnige stijl: direct, zonder opsmuk, wars van effectbejag. Begiftigd met een fenomenaal waarnemingsvermogen en een feilloos geheugen, is Baroja uitgegroeid tot de grote kroniekschrijver van Spanje gedurende de eerste helft van de twintigste eeuw.

Op de site van Athenaeum Boekhandel geeft vertaler Frans Oosterholt uitleg over de eerste zinnen van Caesar of niets

Drie romans van Pío Baroja in de trilogie 'De steden':

Caesar of niets
Zo is de wereld
Ontaarde zinnelijkheid

Zie hier de auteurspagina van Pío Baroja..

schwoblogo
bacecover

Caesar of niets staat op de Schwob-website met 'De beste onbekende boeken uit de wereldliteratuur'.

 

Recensies

NBD|Biblion recensie

Uitgeverij Menken Kasander & Wigman brengt op ongekend voortvarende wijze werk van de grote Spaanse romanschrijver Pío Baroja (1872-1956) op de Nederlandse markt. Na de trilogie 'Ras', met als hoogtepunt 'De boom der kennis' is de trilogie 'De steden' aan de beurt. Ook in dit geval kunnen de drie delen heel goed los van elkaar worden gelezen. In dit eerste deel, uit 1910, staat de idealistische César Moncada centraal. Hij is, net als bijvoorbeeld Andrés Hurtado uit 'De boom der kennis', een alter ego van Baroja. Volgens Moncada kenmerkt het Spaanse volk zich door zijn individualisme. De West-Europese democratie is daarom geen geschikt politiek systeem voor hen. Om modern te worden en opgenomen te worden in de vaart der volkeren heeft Spanje sterke leiders nodig. Als hij zijn ideeën in de praktijk wil brengen stuit hij echter op het diep gewortelde conservatisme van de Spaanse samenleving. Deze verhaallijn is typisch voor het diepe pessimisme van de schrijver, die ook in deze roman een keur aan ideeën, meningen en gedachten in het verhaal heeft verweven en een uit duizenden te herkennen ongepolijste stijl hanteert. Met informatief nawoord van de vertaler. Kleine druk.
Maarten Steenmeijer