Narcís Oller: Pilar Prim

sbpatroonlijn
olpigroot

Roman in de Spaanse Bibliotheek
2012

Origineel: Pilar Prim
Uit het Catalaans vertaald met nawoord door Frans Oosterholt

294 pagina’s, gebonden
ISBN 9789074622851 NUR 302
Euro 12,00

Lees de eerste pagina's (PDF)
Lees het nawoord van Frans Oosterholt (PDF)

Niet meer bij de boekhandel.
Dit boek kan direct bij de uitgeverij worden besteld met dit formulier.

oller

Kan een weduwe overspel plegen? De overleden echtgenoot van de jonge knappe weduwe Pilar Prim heeft in een tiranniek testament bepaald dat zijn vrouw slechts het vruchtgebruik van zijn aanzienlijke vermogen zal genieten zolang ze hem ook na zijn dood trouw blijft. Als Pilar verliefd wordt op de advocaat Marcial Deberga, een charmante Don Juan, enige jaren jonger dan zijzelf, staat ze voor een duivels dilemma: leven in een gouden kooi of haar hart volgen en een nieuw leven beginnen met haar beminde, maar dan wel zonder de weelde waaraan ze allebei zo verknocht zijn en uitgestoten uit de beau monde van Barcelona. Terwijl Pilar worstelt met zichzelf smeedt haar schoonfamilie een complot om haar dochter van haar te vervreemden en Pilars spaargeld te verduisteren.

Pilar Prim (1906) is de laatste roman van Narcís Oller en vanwege de fraaie compositie en de virtuoze stijl onmiskenbaar de bekroning van zijn oeuvre. Geraffineerd weet Oller het symbolisme van jongere collega’s als Víctor Català te verweven met het psychologische realisme à la Henry James, zonder zijn verleden als een van de grote exponenten van het negentiende-eeuwse realisme te verloochenen.

De Catalaanse auteur Narcís Oller i Moragas (1846 - 1930) combineerde zijn werk als advocaat met het schrijverschap. Als tijdgenoot van Benito Pérez Galdós en Émile Zola is Oller de grondlegger van de moderne Catalaanse roman. Zijn bekendste werk is ongetwijfeld La febre d’or (1890-1892), een monumentale roman die in 2007 bij ons verscheen onder de titel Goudkoorts (zie link).

olpicover

Recensies

Signalementen in de rubrieken Pas verschenen van NRC Boeken (PDF) en Volkskrant Boeken (PDF).

Ger Groot besprak Pilar Prim in NRC Boeken van 24 augustus 2012. (PDF) Pilar Prim was die week een van 'de beste boeken'. (PDF)

olpinrc

 

'Pilar en Deberga zijn personages om wie je steeds meer gaat geven. Dat is niet alleen te danken aan Ollers schitterende stijl, maar ook aan de souplesse en durf waarmee Frans Oosterholt daar Nederlands van heeft gemaakt.'
Maarten Steenmeijer in de Volkskrant van 21 juli 2012.
(PDF)

'Hoewel de barokke stijl virtuoos is, is die met zijn ellenlange zinnen, niet van vandaag. De inhoud, waarin Oller een scherpe visie toont op de zielenroerselen van een man en een vrouw die weten dat ze voor elkaar bestemd zijn, maar dat al dan niet kunnen realiseren, is van alle tijden.'
Ellen de Jong in de Baarnsche Courant, 15 oktober 2014 (link)