Josep Maria de Sagarra: De blauwe weg

sbpatroonlijndsbl
dsblvgroot

Reis naar de zuidelijke zeeën
2015

Origineel: La ruta blava
Uit het Catalaans vertaald met nawoord door Frans Oosterholt

300 pagina’s, gebonden
ISBN 9789491495519 NUR 508
Euro 14,00

Lees de eerste pagina's (PDF)
Lees het nawoord van Frans Oosterholt (PDF)

Niet meer bij de boekhandel.

Dit boek kan direct bij de uitgeverij worden besteld met dit formulier.
Of met een email aan info@mkw-uitgevers.nl

sagarradsbl

‘We vervolgen de blauwe weg, van een blauw dat varieert tot in het oneindige, dat alle schakeringen doorloopt.Van de blauwste prinsessenogen van Nattier tot het blauw van gezwollen aders, van het paarsblauw van de wurggreep tot het morsige bleekblauw van as en van de onmacht van zieltogende wangen.’

Najaar 1936. Terwijl er in Spanje een bloedige burgeroorlog woedt, krijgt Josep Maria de Sagarra via Parijse vrienden het aanbod om voor een habbekrats mee te varen op een lijndienst naar Tahiti. Met beide handen grijpt de geniale schrijver de gelegenheid aan om te ontsnappen aan de akelige actualiteit en te vluchten naar het avontuurlijke decor van de boeken van Stevenson, Kipling en Conrad, die hij in zijn jonge jaren heeft verslonden. De Sagarra registreert in zijn weergaloze stijl alles wat hem treft op de blauwe weg naar Polynesië en schrijft daarmee een van de persoonlijkste en ontroerendste reisverslagen die ooit gepubliceerd zijn: de schilderachtige kashba van Algiers, de verbluffende passage van het Panamakanaal, de poëtische mythen en de alledaagse werkelijkheid van de paradijselijke eilanden in de Stille Zuidzee... De Sagarra legt het allemaal vast in het fenomenale logboek van zijn reis naar de zuidelijke zeeën:

‘Te midden van dit gecastreerde Polynesië, gekleed in singlet, besmeurd met treurige lusten en geplaagd met versjes uit de Bijbel en de fabels van La Fontaine, ontploft Mari als een atavistische brul, als een schreeuw afkomstig uit het giftige koraal in de zee en uit de krochten van het onbedwingbare lava en basalt dat een griezelig kasteel van duizend meter hoog optrekt op het makke en groene dons van Bora Bora.’

De Catalaanse schrijver Josep Maria de Sagarra (1894-1961) was een van de zeldzame kunstenaars die bij leven op handen werden gedragen door zowel collega’s, critici als het grote publiek. Zijn romans Privéleven en Knoflook en pekel werden in Nederland ontvangen als ‘genadeloze meesterwerken’.

Zie hier de auteurspagina van Josep Maria de Sagarra.

Zie hier de speciale Facebookpagina voor De blauwe weg, met citaten.

dsblcover

Recensies

'Polynesië fascineert én ontgoochelt hem. Met dezelfde virtuoos-sensuele taal als in zijn roman Knoflook en pekel beschrijft hij vruchten, geuren, dieren, kleuren en mensen. En met de scherpzinnigheid van zijn meesterwerk Privéleven ontleedt hij de onderlinge relaties en de ziel van die laatsten even meedogenloos als begripvol.' Ger Groot in NRC Boeken van 7 augustus 2015, 4 sterren. (PDF)

dsblnrc

 

'Zodra De Sagarra aan boord gaat, raakt hij in de ban van de zee, 'een vloeibare massa tussen nikkel en lood, die de zon edelsteenblauw kleurt' van waaruit walvissen opduiken, 'serpentines van water persend uit hun robuuste zwarte neusgaten' en waarboven de sterren 'al hun lichtende merg direct tonen'. De lyrische stijl van De Sagarra kan niet beter tot zijn recht komen dan in zijn uitvoerige beschrijvingen van de zeereis en van zijn bestemming, het idyllische Tahiti waar hij een paar maanden verblijft.' Bo van Houwelingen in de Volkskrant van 18 juli 2015, 5 sterren. (PDF; link)

dsblvk

 

'Ronkende frasen, een weelde aan adjectieven en metaforen, uitgesponnen natuurbeschrijvingen… in deze tijden van kaal proza en staccato, actiegerichte zinnetjes doet het werk van de Catalaan Josep Maria de Sagarra (1894-1961) als een verademing aan (...) Voor de lezer is het reisdagboek een fenomenaal cadeau. Verbluft voor de zinsverbijsterende schoonheid rond hem, maar toch ook steeds lucide, wist de Sagarra de blauwe droom die de Stille Zuidzee opwekt en die het lichaam - "als een intraveneuze injectie” - inneemt voor de eeuwigheid te vangen.' Annick Vandorpe in De Morgen van 3 juni 2015 (4,5 sterrren - PDF) en haar blog 'Van boeken en mensen' (link)

dsblmrg

 

Annick Vandorpe schreef ook een recensie op de website Cobra.be (4 sterren): 'Van de Sagarra konden we eerder al de romans Privéleven en Knoflook en pekel lezen, waarin hij zich liet gelden als een stilist van de bovenste plank. In De blauwe weg keert die weergaloze stijl terug. De Catalaanse maestro schrijft scherp en met humor, en zijn ronkende frasen en zintuiglijke aanpak maken het schilderachtige Polynesië bijna tastbaar. Met dit Stille Zuidzee-logboek, waarin hij “de blauwe droom die het lichaam doortrekt als een intraveneuze injectie” voor de eeuwigheid vastlegt, heeft hij ieder die van literatuur en reizen houdt, een magnifiek cadeau gedaan.' (link)
 

Johannes van der Sluis schreef een mooie recensie op het weblog Tzum. (link)

Recensie in De Boekensalon:
Reisverslag van een bootreis naar en maandenlang verblijf op onder andere Tahiti en Bora Bora, ten tijde van het begin van de Spaanse Burgeroorlog. Een gevarieerd beeld met portretten van medereizigers, Polynesiërs, geestelijken en zonderlingen van overzee, dat wordt afgewisseld met observaties over exotische flora en fauna, met snapshots van de schrijver. J.M. de Sagarra (1894-1961), een Catalaanse aristocraat, publiceerde naast dit werk een dichtbundel en memoires in drie delen. Omdat hij in het Catalaans schreef, een verboden taal tijdens het Franco-regime, kwam zijn werk met vertraging uit en raakte in vergetelheid. Dit werk past in de traditie van schrijvers als Stevenson en Conrad. We leren Polynesiërs kennen, Amerikaanse multimiljonairs en Chinese ondernemers. Humoristische en ontroerende beschrijvingen wisselen elkaar af. Het boek doet verrassend actueel aan en vraagt om een breed lezerspubliek, naast de cruisereizigers richting Polynesië. Verdienstelijke vertaling en nawoord van Oosterholt. (
link)