Miguel de Unamuno: Abel Sánchez

sbpatroonlijn
unabgroot

Roman in de Spaanse Bibliotheek

Origineel: Abel Sánchez
Uit het Spaans vertaald met nawoord door Bart Peperkamp

172 pagina’s, gebonden
ISBN 9789074622714 NUR 302
In prijs verlaagd: euro 12,00

Lees de eerste pagina's (PDF)
Lees het nawoord (PDF)

Niet meer bij de boekhandel.
Dit boek kan direct bij de uitgeverij worden besteld met dit formulier. De e-boek editie (epub) kunt u er voor euro 4,00 bij bestellen.

E-boek
Ook leverbaar als e-boek bij de verschillende online e-boekwinkels, of direct bij ons met één euro korting op de winkelprijs. Zie het bestelformulier

unamunounab

Miguel de Unamuno y Jugo (1864 - 1936) was een van de meest prominente, veelzijdige en tegendraadse Spaanse intellectuelen en schrijvers in de eerste decennia van de twintigste eeuw, een periode die wel de Zilveren Tijd van de Spaanse letteren wordt genoemd. Hij was Rector van de Universiteit van Salamanca, waar hij onder meer befaamdheid verwierf door zijn verzet tegen Franco. Unamuno schreef toneel, gedichten, filosofisch werk en romans.

Abel Sánchez (1917) is een in de vorm van een roman gegoten analyse van de afgunst. Het betreft een moderne versie van het verhaal van Kaïn en Abel, waarin de broedermoord echter niet plaatsvindt. Evenmin wordt het goede in absolute zin tegenover het kwade geplaatst, want in het goede kan heel goed het kwaad schuilen en omgekeerd. De met zichzelf en met zijn gepassioneerde afgunst worstelende Joaquín is zelfs meer een slachtoffer dan de oppervlakkige en succesvolle Abel, die niet hoeft te lijden.

De arts Joaquín Monegro lijkt de beste vriend te zijn van de in alle opzichten succesvolle schilder Abel Sánchez, maar in werkelijkheid haat hij hem. Vanaf hun vroegste jeugd is hij al jaloers op Abel, die bij iedereen geliefd is. Wanneer Abel het hart weet te veroveren van Helena, Joaquíns grote liefde, wordt zijn haat alleen maar sterker. Hij gaat zichzelf zien als de vleesgeworden afgunst. Op zijn sterfbed komt hij tot de conclusie dat de liefde van zijn vrouw, Antonia, hem had kunnen redden, maar dat hij die kans niet heeft benut.

Andere boeken van Miguel de Unamuno in deze reeks:

Liefde en pedagogiek Nevel Tante Tula

Zie hier de auteurspagina van Miguel de Unamuno.

unabcover

Recensies

'Abel Sánchez is niet alleen Unamuno's kaalste, maar ook zijn indrukwekkendste roman.' Maarten Steenmeijer in de Volkskrant van 30 juli 2011 (PDF)

'De tragische existentiële wanhoop [...] maakt een eeuw later nog steeds indruk.' Maarten Steenmeijer in de Volkskrant van 8 januari 2011 over de twee eerstverschenen romans van Miguel de Unamuno. (PDF)

Zo'n honderd jaar na dato blijkt Unamuno nog altijd een intrigerende stem en een feest om te lezen.' Ger Groot in NRC Boeken van 7 januari 2011 over de twee eerstverschenen romans van Miguel de Unamuno. (PDF)

De boeken van Miguel de Unamuno werden door Marjan Terpstra belicht in España & Mas van augustus 2011. (PDF)