Narcís Oller: De Knevelaar & Waanzin

sbpatroonlijn
olknv

Roman in de Spaanse Bibliotheek
2019

Origineel:
L’Escanyapobres / La bogería
Uit het Catalaans vertaald met nawoord door Frans Oosterholt

215 pagina’s, gebonden
ISBN 9789491495663 NUR 302
Euro 22,50

Lees de eerste pagina's (PDF)
Lees het nawoord van Frans Oosterholt (PDF)

Verkrijgbaar bij de boekhandel.
D
it boek kan ook direct bij de uitgeverij worden besteld met dit formulier. De e-boek editie (epub) krijgt u er desgewenst gratis bij.

E-boek
Ook leverbaar als e-boek bij de verschillende online e-boekwinkels, of direct bij ons met één euro korting op de winkelprijs. Zie het bestelformulier.

narcisoller

‘Geef Zola een mens en hij zal niet rusten tot hij het beest in hem heeft ontdekt. Geef Oller een beest en hij zal niet rusten totdat hij zijn ziel gevonden heeft.’

Deze gevleugelde woorden zijn bij uitstek van toepassing op de twee korte romans van de magistrale Catalaanse prozaïst Narcís Oller die in deze uitgave zijn samengebracht.

De Knevelaar (1884) gaat van start als een naturalistische novelle over de gevolgen van de industriële revolutie voor een provinciestadje in Catalonië, maar al snel waart de lezer door de krochten van de zielen van Oleguer, alias de Knevelaar, en Tuies, een stel dat eerst wordt verenigd en daarna uiteengedreven door hun hartstocht voor het slijk der aarde. Hun perverse romance mondt uit in een macaber einde à la Edgar Allan Poe.

In Waanzin (1899) vertelt Oller het tragische levensverhaal van Daniel Serrallonga: grondbezitter, volksvertegenwoordiger, revolutionair, maar bovenal slachtoffer van een erfelijke geestesziekte, die zich manifesteert in een reeks bokkesprongen die hemzelf en zijn naasten in steeds grotere moeilijkheden brengen. Met deze perspectivistische korte roman, gebaseerd op een casus uit zijn advocatenpraktijk, plaatste Oller zich overtuigend in de literaire voorhoede van zijn tijd.

De Catalaanse auteur Narcís Oller i Moragas (1846- 1930) combineerde zijn werk als advocaat met het schrijverschap. Als tijdgenoot van Benito Pérez Galdós en Émile Zola is hij de grondlegger van de moderne Catalaanse roman. In Nederlandse vertaling verschenen eerder Ollers romans Pilar Prim en Goudkoorts, zijn magnum opus.

olkncover

Recensies

olknvk

Maarten Steenmeijer in de Volkskrant van 24 augustus 2019 (PDF)

olkntrw2

De Knevelaar & Waanzin' werd door Berthold van Maris in Trouw van 14 december 2019 genoemd bij de beste boeken van het jaar.

Jan P. Meijers schreef op 23 juli 2019 een mooie recensie op Hebban (link)