Miguel de Unamuno: Tante Tula

sbpatroonlijn
untagroot

Roman in de Spaanse Bibliotheek

Origineel: La tía Tula
Uit het Spaans vertaald met nawoord door Bart Peperkamp

164 pagina’s, gebonden
ISBN 9789074622721 NUR 302
In prijs verlaagd: euro 12,00

Lees de eerste pagina's (PDF)
Lees het nawoord (PDF)

Niet meer bij de boekhandel.
Dit boek kan direct bij de uitgeverij worden besteld met dit formulier. De e-boek editie (epub) kunt u er voor euro 4,00 bij bestellen.

E-boek
Ook leverbaar als e-boek bij de verschillende online e-boekwinkels, of direct bij ons met één euro korting op de winkelprijs. Zie het bestelformulier

unamunounta

Miguel de Unamuno y Jugo (1864 - 1936) was een van de meest prominente, veelzijdige en tegendraadse Spaanse intellectuelen en schrijvers in de eerste decennia van de twintigste eeuw, een periode die wel de Zilveren Tijd van de Spaanse letteren wordt genoemd. Hij was Rector van de Universiteit van Salamanca, waar hij onder meer befaamdheid verwierf door zijn verzet tegen Franco. Unamuno schreef toneel, gedichten, filosofisch werk en romans.

In Tante Tula (1921) worstelt een vrouw met haar gevoelens: enerzijds haar hang naar absolute zuiverheid en anderzijds haar verlangen om moeder te zijn. Feitelijk wordt zij dat laatste, dankzij het huwelijk van haar zuster Rosa met Ramiro, en later dankzij diens huwelijk met Manuela. In beide gevallen lijkt zij degene te zijn die een huwelijk afdwingt. En beide keren verdringt zij haar eigen gevoelens. Maar mag een mens anderen op die manier gebruiken om de eigen doelen te realiseren? En hoe goed kan een mens zijn werkelijke gevoelens kennen?

Wanneer de knappe Rosa door Ramiro wordt benaderd als potentiële verloofde en niet haar serieuze, zelfs wat strenge zuster Gertrudis, dringt deze laatste erop aan dat het huwelijk snel wordt voltrokken. Zelf belast Gertrudis zich met de rol van tante, Tante Tula. Wanneer zowel Ramiro als zijn tweede vrouw zijn overleden, wordt Tula feitelijk de moeder van inmiddels vijf kinderen. In haar hart worstelt zij al die tijd met haar afkeer van mannen en haar verdrongen liefde voor Ramiro, die in feite ook altijd op haar verliefd is geweest. Was haar verlangen naar zuiverheid dit allemaal waard?

Andere boeken van Miguel de Unamuno in deze reeks:

Liefde en pedagogiek Nevel Abel Sánchez

Zie hier de auteurspagina van Miguel de Unamuno.

untacover

Recensies

'De tragische existentiële wanhoop [...] maakt een eeuw later nog steeds indruk.' Maarten Steenmeijer in de Volkskrant van 8 januari 2011 over de twee eerstverschenen romans van Miguel de Unamuno. (PDF)

Zo'n honderd jaar na dato blijkt Unamuno nog altijd een intrigerende stem en een feest om te lezen.' Ger Groot in NRC Boeken van 7 januari 2011 over de twee eerstverschenen romans van Miguel de Unamuno. (PDF)

De boeken van Miguel de Unamuno werden door Marjan Terpstra belicht in España & Mas van augustus 2011. (PDF)

'En als je Tante Tula dan gelezen hebt, kun je nog niet zeggen: "Het is een mooi boek, maar ik heb het al lang uit". Want na de eerste lezing, moet je er eigenlijk nog een keer doorheen met een stofkam; om het mooie taalgebruik nog eens op je in te laten werken en om te kijken of je toch nog niet iets dieper in het juwelenkistje kunt graven.' Juliëtte Boonekamp op de website infonu.nl (link)