Baltasar Porcel:
De Keizer of het oog van de storm

sbpatroonlijn
prke

Roman in de Spaanse Bibliotheek

Origineel: L'Emperador o L'ull del vent
Uit het Catalaans vertaald met nawoord door Frans Oosterholt

268 pagina’s, gebonden
ISBN 9789491495649
NUR 302
Euro 14,00

Lees de eerste pagina's (PDF)
Lees het nawoord (PDF)

Niet meer bij de boekhandel.
Dit boek kan direct bij de uitgeverij worden besteld met dit formulier.

baltasarporcel

‘The work of Baltasar Porcel is at the same level as that of Don DeLillo or Philip Roth.’
Harold Bloom

Andalusië, 1808. De slag bij Bailén mondt uit in de eerste nederlaag van Napoleon Bonaparte. De verslagen Franse soldaten worden gedwongen tot een slopende voettocht van honderden kilometers naar Cádiz, waar ze worden ingescheept naar de Balearen. Aan hun lot overgelaten op het minuscule eiland Cabrera zinken de krijgsgevangen weg in een verdwaasde staat van beestachtigheid, tot kannibalisme aan toe.

Dertig jaar later tracht Honoré Grapain, een van de weinige overlevers van Cabrera, te reconstrueren wat er is gebeurd met zijn kameraad Gérard de Fleury en met Alòdia, de Mallorcaanse minnares van hen beiden. Stukje bij beetje ontdekt Grapain dat Fleury een wild leven leidde van rooftochten en orgieën in de marge van de danteske realiteit van het concentratiekamp. Hoe was het mogelijk dat Fleury schijnbaar onbelemmerd zijn gang kon gaan? Stond hij onder directe bescherming van Napoleon zelf?

Anderhalve eeuw nadat Honoré Grapain zijn herinneringen en navorsingen op schrift stelde, belandt zijn manuscript op het bureau van de Mallorcaanse schrijver Baltasar Porcel, die verder gaat waar Grapain was gestopt. Het resultaat is een historische thriller en een existentiële roman in één, een parel voor de literaire fijnproever.

Baltasar Porcel (Andratx, Mallorca, 1937 - Barcelona 2009) was een centrale figuur in de Catalaanse letteren gedurende de tweede helft van de twintigste eeuw. Hij behoort tot de beste romanschrijvers die Catalonië heeft voortgebracht.

Van Baltasar Porcel verscheen ook bij ons de roman In galop het duister in

prkecover

Recensies

'Gelukkig bestaan ze nog, onafhankelijke uitgeverijen als het Leidse Menken, Kasander & Wigman, kleine huizen van vertrouwen die nog niet werden opgeslokt door megaconcerns en zich niets hoeven aan te trekken van geldbeluste aandeelhouders. Al jaren verschijnen er met enige regelmaat vertalingen in de Spaanse bibliotheek, een uitstekende reeks waarvoor ook aandacht wordt besteed aan Catalonië.' Daan Pieters op weblog Tzum.

Signalement in de Volkskrant van 7 oktober 2017:

prkevk1