Miguel de Unamuno: Liefde en pedagogiek

sbpatroonlijn
unligroot

Roman in de Spaanse Bibliotheek

Origineel: Amor y pedagogía
Uit het Spaans vertaald met nawoord door Bart Peperkamp

251 pagina’s, gebonden
ISBN 9789074622691 NUR 302
In prijs verlaagd: euro 12,00

Lees de eerste pagina's (PDF)
Lees het nawoord (PDF)

Niet meer bij de boekhandel.
Dit boek kan direct bij de uitgeverij worden besteld met dit formulier. De e-boek editie (epub) kunt u er voor euro 4,00 bij bestellen.

E-boek
Ook leverbaar als e-boek bij de verschillende online e-boekwinkels, of direct bij ons met één euro korting op de winkelprijs. Zie het bestelformulier

unamuno4unli

Miguel de Unamuno y Jugo (1864 - 1936) was een van de meest prominente, veelzijdige en tegendraadse Spaanse intellectuelen en schrijvers in de eerste decennia van de twintigste eeuw, een periode die wel de Zilveren Tijd van de Spaanse letteren wordt genoemd. Hij was Rector van de Universiteit van Salamanca, waar hij onder meer befaamdheid verwierf door zijn verzet tegen Franco. Unamuno schreef toneel, gedichten, filosofisch werk en romans.

Liefde en pedagogiek (1902) is een van de vier ideeënromans waarmee Unamuno zich afzette tegen de traditionele romankunst. Centraal staat de kritiek op een te blind vertrouwen in de wetenschap als voorwaarde voor vooruitgang, vooral wanneer dit niet gepaard gaat met geestelijke ontwikkeling. In dit boek vormt het absolute vertrouwen in de pedagogiek voorwerp van spot, maar tegelijkertijd zoekt de schrijver naar de waarheid, naar wezenlijke kenmerken van de menselijke ziel en de zin van het bestaan.

Aan de hand van het korte leven van Apolodoro, die van jongs af aan op pedagogisch ‘verantwoorde’ wijze wordt opgeleid tot genie, wordt niet alleen het mislukken van dat experiment beschreven, maar vooral ook het in ieder mens opspelende conflict tussen hart en rede. De (mannelijke) logica en pure wetenschap moeten zich de mindere betonen van de (vrouwelijke) liefde, die uiteindelijk lijkt te overwinnen. Maar dat gebeurt pas nadat Apolodoro slachtoffer is geworden van het experiment.

Andere boeken van Miguel de Unamuno in deze reeks:

Nevel Abel Sánchez Tante Tula

Zie hier de auteurspagina van Miguel de Unamuno.

unlicover

Recensies

'Zo'n honderd jaar na dato blijkt Unamuno nog altijd een intrigerende stem en een feest om te lezen.' Ger Groot in NRC Boeken van 7 januari 2011. (PDF)

unlinrc

 

De boeken van Miguel de Unamuno werden door Marjan Terpstra belicht in España & Mas van augustus 2011. (PDF)