Francesc Trabal: Wals

sbpatroonlijn
trwagroot

Roman in de Spaanse Bibliotheek
2015

Origineel: Vals
Uit het Catalaans vertaald met nawoord door Frans Oosterholt

278 pagina’s, gebonden
ISBN 9789491495526
NUR 302
Euro 12,00

Lees een fragment (PDF)
Lees het nawoord door Frans Oosterholt (PDF)

De uitgave van Wals is ondersteund door het Catalaanse Institut Ramon Llull en door Schwob.nl

Niet meer bij de boekhandel.

Dit boek kan direct bij de uitgeverij worden besteld met dit formulier.

Of met een email aan info@mkw-uitgevers.nl

trabal1

Wals was een van de moderne klassiekers in de Schwob Winteractie. Veel aandacht in de pers en het Schwob Leesclub Festival in Utrecht op 17 januari.

Wie o wie is Zeni? Zeni is de zoon van een minister. Zeni is charmant, welbespraakt en fijngevoelig. Zeni is het grote idool van de zomerkolonie. Zeni is een onbeschreven blad, een jongen zonder eigenschappen. Zeni is een honingzuchtige vlinder, verliefd op zijn verliefdheid, dronken van bekoring. Zeni is een explosieve cocktail: één deel Don Juan, twee delen Sebastiaan en drie delen Icarus. Zeni is Zeni’s grootste gevaar.

Wals (1935) is een avant-gardistische ontwikkelingsroman waarin de kinetische held Zeni tot op het bot wordt ontleed door de hipste Catalaanse schrijver in de jaren voorafgaand aan de Spaanse Burgeroorlog.
Wals is een kolkende compositie waarin de verwarrende leerjaren van de jonge Zeni worden bezongen op een wijze die zijn weerga niet kende in de Catalaanse letteren van de eerste helft van de vorige eeuw.

Francesc Trabal i Benessat (Sabadell 1899 - Santiago de Chile 1957) begon als jongeman te schrijven voor de krant van zijn geboorteplaats. Zijn zeven romans worden gekenmerkt door een anarchistische en absurde humor die van grote invloed is geweest op de generatie Catalaanse schrijvers die debuteerde na de dood van Franco. Voor Wals ontving hij de prestigieuze prozaprijs Joan Creixells. In 1939 vluchtte hij samen met onder andere Mercè Rodoreda naar Frankrijk, en vandaaruit naar Chili.

trwah

Recensies

'Wals is een zuidelijke, dyonisische roman waardoor lichtheid, zoetheid en sensualiteit schijnen. Goddelijke vernietiging, een lebensbejahende roman over de jeugd en haar eeuwige, ongeremde schaterlach, gepersonifieerd door de schelmse bedrieger Zeni, die aan het einde voor het ‘gerecht’ wordt gesleept door de schijnheiligheid (...) Er valt meer te zeggen over deze muzikale, poëtische roman, maar voor nu is het genoeg: lees Wals en laat u verleiden. Dans! Vlieg! Geniet!' Johannes van der Sluis op Tzum.

Uitgever Menken Kasander & Wigman heeft de afgelopen jaren een aantal mooie Catalaanse klassiekers op de Nederlandse markt gebracht. Aan dit lijstje kan nu deze roman uit 1935 worden toegevoegd van de tegendraadse schrijver Francesc Trabal (1899-1957), die na de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) in ballingschap ging. Deze roman, de eerste van Trabal die in het Nederlands is vertaald, wordt als het hoogtepunt uit zijn bescheiden oeuvre gezien. Het is het verhaal van de jonge, charmante, knappe Zeni die alle vrouwenharten sneller doet kloppen. Daar is hij niet ongevoelig voor, maar aanvankelijk fladdert hij meer om de vrouwen heen dan dat hij volwaardige (seksuele) relaties met hen aanknoopt. Dat maakt Zeni intrigerend en mysterieus. Hij wordt iets minder interessant wanneer hij zijn eigen seksualiteit ontdekt. Trabal houdt het luchtig, ook in het portret dat hij, tussen de bedrijven van Zeni's perikelen door, van de Catalaanse bourgeoisie geeft. Klassieke, speelse Catalaanse roman over een Catalaanse womanizer.
Maarten Steenmeijer voor NBD / Biblion

Een Engelse vertaling van Wals verscheen in 2013 bij Dalkey Archive in de VS. Lees de positieve recensies in de Wall Street Journal en 3AM Magazine.