Gijs van Hensbergen: Guernica

patroonbl

Biografie van een icoon van de twintigste eeuw

Bibliotheek Liborius

Luxe paperback
338 pagina's, geïllustreerd in
zwart-wit en kleur
NUR 654
ISBN 9789074622509
Euro 29,50

Lees hier de eerste pagina's (PDF)

Verkrijgbaar bij de boekhandel.
Dit boek kan ook direct bij de uitgeverij worden besteld met dit formulier. De e-boek editie (epub) krijgt u er desgewenst gratis bij.

E-boek
Ook leverbaar als e-boek bij de verschillende online e-boekwinkels, of direct bij ons met één euro korting op de winkelprijs. Zie het bestelformulier.

hegugroot hegupicasso

‘Een bewonderenswaardig goed gedocumenteerde en helder geschreven geschiedenis van het beroemde schilderij dat Pablo Picasso in 1937 schilderde.'
de Volkskrant

Geen modern schilderij heeft de gemoederen zo bezig gehouden als Guernica, het meesterwerk dat Pablo Picasso schilderde naar aanleiding van het bombardement op het Baskische stadje Gernika tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Sinds het doek in 1937 voor het eerst werd getoond, was het onderwerp van controverse en werd het ingezet als wapen in de strijd.

Gijs van Hensbergen vertelt het verhaal van Guernica vanuit verschillende invalshoeken: de Spaanse Burgeroorlog, Picasso’s privé-leven, Parijs in WO II, het Spanje van Franco, de koude oorlog en het bloeiende naoorlogse kunstleven in New York, waar Guernica de weg baant voor een nieuwe generatie kunstenaars. Als het doek in 1981 glorieus wordt ingehaald als symbool van het nieuwe, vrije Spanje, is de laatste balling teruggekeerd.

Kunsthistoricus Gijs van Hensbergen woont in Dorset, Engeland en doceert architectuur. Hij publiceerde ook Art Deco en de veelgeprezen biografie Gaudí.

Recensies

In NRC Handelsblad van 9 december 2005 schreef Steven Adolf over Guernica. (PDF)

Gijs van Hensbergen publiceerde in NRC Handelsblad van 21 april 2006 een artikel over Guernica. (PDF)

In de Volkskrant van 17 februari 2005 schreef Anne van Driel over de Engelse uitgave van Guernica. (PDF)