Rafael Chirbes: Crematorium

sbpatroonlijn
chcr

Roman in de Spaanse Bibliotheek
2009

Origineel: Crematorio
Uit het Spaans vertaald door
Eugenie Schoolderman
Nawoord door Ger Groot

468 pagina’s, gebonden
ISBN 9789074622677
NUR 302
Uitverkocht

Lees de eerste pagina's (PDF)
Lees het nawoord van Ger Groot
(PDF)

chirbescr

Misent, een Spaans stadje aan de Middellandse Zee waar de vissers en de boeren het al lang hebben verloren van de aannemers en de hotelbazen. Bij de dood van Matías Bertomeu - van revolutionair tot ecoboer - zet een veelstemmig koor in: Rubén, de broer van Matías, maakte fortuin als projectontwikkelaar zonder scrupules. Hij wordt afgewisseld door zijn jonge, ambitieuze tweede echtgenote Monica, zijn geëngageerde dochter Silvia, de aan lager wal geraakte bohemien Federico, de zetbaas voor de smerige klussen Ramón en een Russische maffioso. Zowel de idealisten als de opportunisten vallen hard door de mand in een wereld die wordt beheerst door hoogmoed, corruptie en bedrog. Met vlijmscherpe precisie ontleedt Chirbes zijn personages en legt daarbij de vinger op de pijnlijkste contradicties van het moderne leven. Chirbes betoont zich op zijn best, meer 'Francis Bacon' dan ooit.

'Crematorium is een van de beste Spaanse romans van de afgelopen tien jaar.'
La Vanguardia

Rafael Chirbes (1949) oogst in heel Europa lof voor zijn romans, waarin hij als geen ander de recente geschiedenis van Spanje weet te ontrafelen. '
Chirbes behoort tot de beste Spaanse romanschrijvers van dit moment.' NRC

NRC-recensent Ger Groot schreef een nawoord bij Crematorium, waarin de ook de overige romans van Chirbes aan bod komen. (PDF)

Kijk op de auteurspagina van Rafael Chirbes voor de andere titels in zijn oeuvre.

Recensies

'Het meedogenloze portret dat Chirbes van de mensheid schept is aangrijpender en meeslepender dan ooit.' Brigitte Adriaenssen in Trouw van 13 februari 2010 (PDF)

Crematorium stond op het lijstje in Trouw met de Beste Boeken van 2010 (PDF)

'De door Eugenie Schoolderman knap vertaalde wisselingen van register maken dat Crematorium geen lichte kost is, maar de beloning mag er wezen (...) Crematorium is een roman die de gebruikelijke tegenstelling tussen denkers en doeners, realisten en idealisten, rechtschapenen en opportunisten ver overstijgt.' Arjen Fortuin in NRC Boeken van 12 maart 2010 (PDF)