Hakkaart

 

Op 11 december 2010 is verschenen het boek 'Hakkaart', waarin het volledige werk van beeldend kunstenaar Fer Hakkaart wordt belicht in beeld en tekst. 

* * *

De kunst van Fer Hakkaart (1941) is authentiek en veelzijdig. Hij uit zich weliswaar in de eerste plaats als schilder, maar is tevens een groot tekenaar en graficus. In zijn figuratieve kunst, het abstracte werk en het op Oceanië geïnspireerde werk gaat het altijd om de mens en de menselijke vorm. De heffe des volks schilderend laat hij de mens zien in zijn beperking. In kleurrijke, bonte taferelen is hij dan een 'voyeur van het volk' - het Leidse volk bij uitstek.

Dit boek laat aan de hand van bijdragen van diverse kunsthistorici zien hoe productief, veelzijdig en begaafd Hakkaart is en hoe eigen het spoor dat hij als kunstenaar bewandelt. Het werk varieert van beeldend realisme in de jaren zeventig tot kubistisch aandoend abstract in de jaren tachtig en negentig. Na de eeuwwisseling vindt Hakkaart zichzelf opnieuw uit in uitbundig figuratief schilderwerk. Door zijn gehele oeuvre loopt tegelijkertijd een gestage onderstroom van beklemmend poëtische tekeningen.

In zijn bijdrage 'Buiten en binnen het kozijntje van Hakkaart' analyseert kunsthistoricus en oud-conservator van Museum de Lakenhal Leiden Hans Sizoo, het observerend kader van Hakkaart bij het schilderen van mensen maar ook maakt Sizoo duidelijk hoe dit kader later vervloeit in het abstracte werk.

Een heel andere dimensie vormt Hakkaart’s fascinatie met de kunst van Oceanië. In een gelijknamige bijdrage laat Dirk Smidt, honorair conservator van het Museum Volkenkunde te Leiden, de analogie zien tussen Hakkaart’s werk en werkwijze, en die van de tribale kunstenaars uit Nieuw-Guinea.

Dit boek, met meer dan 200 afbeeldingen in kleur, is het eerste volledige overzicht van het leven en werk van Hakkaart van 1960 tot 2011, het jaar dat Hakkaart zeventig werd. Veel nooit eerder getoond werk uit het boek was in het ‘Hakkaart-jaar’ 2010-2011 tegelijkertijd te zien op solotentoonstellingen in het Gorcums Museum te Gorinchem en in Museum Volkenkunde, Museum De Lakenhal, Galerie LUMC te Leiden en Galerie Petit in Amsterdam.

 

Klik hier voor de website van Fer Hakkaart.

Klik hier voor een afdrukbare PDF op A5 formaat met informatie over het boek.


* * *

In 2009 verscheen bij uitgeverij Kopwit het boekje 'Hakkaart voor Dummies' van Jan van Rijckevorsel, een eigenzinnige beschouwing over de tekeningen van Fer Hakkaart, geïllustreerd in kleur. Dit boek was vrijwel direct uitverkocht, maar is nu beschikbaar als e-book (download PDF, 600 kb).

'Tekeningen van Hakkaart komen uit de ziel. Recht voor de raap en vanzelfsprekend, en dwingend. Maar wat een prachtige tekenhand heeft hij! De tekeningen wekken een prettige primaire en woeste begeerte op. Hebben! Nu! Allemaal!'

Het Financieele Dagblad van 10 september besteedde aandacht aan het werk van Fer Hakkaart. (PDF)

hakkaartomslag

Samenstelling: J.L.A. van Rijckevorsel
Met bijdragen van Hans Sizoo
en Dirk Smidt
Voorwoord door Meta Knol, directeur Museum De Lakenhal, Leiden
Vormgeving: Dominiek van Gent

176 pagina's in kleur, gebonden
320 bij 240 mm
ISBN 9789074622707
Euro 35,00

Download hier een inkijkexemplaar met 30 pagina's uit het boek.
(PDF 2 MB)

Te koop bij Babooka Bookstore, Leiden
www.babooka.nl

Het boek kan ook direct bij ons worden besteld.

Bestelformulier online
Bestelformulier
om af te drukken

MKW Uitgevers
Apothekersdijk 35
2312 DD Leiden
info@mkw-uitgevers.nl
tel 071 5128333
Paul Menken, uitgever

* * *

Boek met linosnedes

Er is een beperkte oplage verschenen van vijftig exemplaren met twee unieke, niet eerder gemaakte linoleumsnedes van Fer Hakkaart uit 1962: 'Markt' en 'Volksbuurt'.
Het boek en de linoleumsnedes zijn genummerd en gesigneerd.
Prijs euro 225.

Zie hier de twee linoleumsnedes.

Zie het bestelformulier of neem contact op voor meer informatie.

feratelier

Foto Bas Duijs