Marcellus Emants: Schetsen uit Spanje

patroonbl2
emscgroot

Bibliotheek Liborius

Bezorgd door Gijs Mulder en Sebas Faber

246 pagina’s, luxe paperback
GeÔllustreerd

ISBN 9789074622453
NUR 302
Euro 9,00

In prijs verlaagd
Direct van de uitgeverij
Klik hier voor het bestelformulier

emants

In het najaar van 1885 vertrekt de schrijver Marcellus Emants (1848-1923) voor meer dan een halfjaar naar Spanje. Hij verblijft onder meer in Barcelona, Madrid en AndalusiŽ. Schetsen uit Spanje is het verslag van deze rondreis.

Deze Schetsen zijn geen lofzang op het romantische Spanje waar er in de negentiende eeuw al zoveel van waren verschenen, maar een onbevangen en vaak vermakelijk verslag over het land zoals dat zich aan een nuchtere Haagse heer voordoet. Zo neemt Emants ons mee naar hanen- en stierengevechten in Alicante en Madrid, gaat hij op bezoek bij een heuse Don Juan in Elche en leert hij in Granada het zigeunerleven kennen.

Voor deze uitgave, de eerste volledige editie sinds 1891, werd de spelling geactualiseerd. De oorspronkelijke tekst is aangevuld met een hoofdstuk over Mallorca dat Emants na het verschijnen van de eerste druk elders publiceerde. In een nawoord plaatsen de hispanisten dr. Sebas Faber en dr. Gijs Mulder de Schetsen van Emants in de traditie van literaire reisverslagen over Spanje. Ook gaan zij in op het beeld dat buitenlanders en Spanjaarden zelf van het land hadden en soms nog hebben.

Recensies

Schetsen uit Spanje werd besproken in Trouw van 17 juli 2004 (PDF)

Bespreking in de Volkskrant van 31 juli 2004 (PDF)