Wilkie Collins: De Maansteen

patroonsb2
comagroot

Oorspronkelijke titel:
The Moonstone
Uit het
Engels vertaald
door
Joop Wigman
Omslagontwerp:
Erik Cox

568 pagina’s, luxe paperback
ISBN 9789074622134
NUR 302
Euro 21,50

Lees de eerste pagina's

Niet meer bij de boekhandel.
Dit boek kan direct bij de uitgeverij worden besteld.

Mail naar info@mkw-uitgevers.nl

wilkiecollins

De Maasteen bezorgde, samen met De vrouw in het wit, Wilkie Collins zijn faam als een van de populairste romanschrijvers van zijn tijd. Het boek werd door T.S. Eliot omschreven als 'de eerste, de langste en de beste van de moderne Engelse detective-romans.' Het verscheen voor het eerst in 1868, in afleveringen in het tijdschrift All the Year Round.
De Maansteen is de naam van een kostbare Diamant, die als verjaardagsgeschenk wordt gegeven aan de jonge Rachel Verinder. Het juweel is indertijd echter geroofd uit een Indiase tempel en er rust een doem op waardoor iedere bezitter wordt getroffen. Als de Diamant in de nacht na Rachels verjaardag verdwijnt, rijst de vraag waar de schuldige moet worden gezocht. Zijn het de Indiërs geweest die hun heilige steen al jarenlang achtervolgen, of moet het huispersoneel van Lady Verinder worden verdacht?
Op zijn bekende en niet van humor gespeende wijze schetst Collins een serie onvergetelijke karakters, die ieder op hun beurt hun verhaal doen. Hoofdinspecteur Cuff, huismeester Gabriel Betteredge, de filantroop Geoffrey Ablewhite en de godvruchtige Miss Clack zijn enkele van de figuren de lezer op onvervalst negentiende-eeuwse wijze meevoeren in het mysterie van de Maansteen en de verrassende oplossing ervan. Collins toont zich in de ontwikkeling en uitwerking van het plot wederom een meester die ook in onze tijd zijn gelijke nauwelijks kent.

De Maansteen kreeg drie sterren in VN's Detective & Thrillergids 1998:
'De Maansteen gaat over de doem die en diamant over een familie brengt. Een van de figuren is brigadier Cuff, gebaseerd op een beroemde Scotland Yard-inspecteur van die tijd, die op snelle, bijna moderne wijze, zijn speurwerk verricht. Doem, diament en deductie voor romantische langlezers.'

Recensies

In de Standaard der Letteren van 18 september 1997 schreef Peter Jacobs het volgende over de boeken van Wilkie Collins:

‘Als je onder je bewonderaars T.S. Eliot en Anthony Burgess mag rekenen, mag je op je beide oren slapen. Met The women in white en The Moonstone heeft de Britse schrijver Wilkie Collins inderdaad de vereiste kwaliteit in huis. Ook in het Nederlands kunnen we daar nu over oordelen. Bij uitgeverij Menken Kasander & Wigman in Leiden zijn de twee negentiende-eeuwse meesterwerken in vertaling beschikbaar. Collins’ spannende boeken -van thriller met gothic-trekjes tot ver doorgedreven speurwerk met geestesverruimende en exotische neveneffecten- zijn niet alleen een aanrader voor wie de stamboom van Poirot, Holmes, Maigret, Marple en andere bemoeiallerige wijsneuzen wil natrekken; De vrouw in het wit en De Maansteen zijn gewoon pareltjes in de Engelse literatuurgeschiedenis.’